Mesaj # 1 | 8:36 PM
Editor Vizual sau WYSIWYG (What You See Is What You Get) este destinat pentru lucrul cu paginile site-ului, fără a avea acces la codurile HTML. Aceasta este o versiune mai uşoară a editorilor html standard, fără sfaturi. Editorul are o zonă cu instrumente şi o zonă de editare. Zona cu instrumente este alcătuită din două bare.

Instrumentele din bara de sus


Imaginea cu lupă. Permite previzualizarea conţinutului (doar conţinut, fără design). Când daţi click pe aceasta, vor apărea variante pentru rezoluţia ecranului, în care veţi putea vizualiza conţinutul.




Imaginea Inserare. Permite inserarea textului din Microsoft Word. Când daţi click pe aceasta, va apărea o fereastră separată unde puteţi insera textul.




Imaginile Undo (stânga) şi Redo (dreapta). Vă permite să anulaţi unele acţiuni sau să le repetaţi.



Imaginea pentru Imaginea Textului. Vă permite să stabiliţi culoarea textului. Când daţi click pe imagine, va apărea o paletă de culoare.



Un X în colţul stânga jos, va închide paleta. Dacă acele culori nu vă sunt suficiente, daţi click pe “Mai multe culori” pentru a vedea o paletă mai largă.



Aici puteţi alege Paleta Web (256 culori), Denumire Culori şi Paleta Web Safe (216 culori). Acestea sunt paletele acceptate pentru paginile Web. Ilustraţiile create cu astfel de palete, vor fi afişate pe orice model de calculator, fără nici o modificare a culorilor. În partea stângă puteţi găsi şi valoarea modelului culorii RGB şi codul culorii, pe care îl puteţi introduce în pagina prin intermediul codului html. Mai jos sunt şabloane de culori – cea pe care o selectaţi şi cea curentă. Aşadar, selectaţi o culoare şi daţi click pe "aplică". Dacă veţi utiliza des culoarea aleasă, puteţi să o adăugaţi la Culorile personalizate – doar daţi click pe "Adaugă la Culorile personalizate (Add to Custom Colors)" şi această culoare va apărea în paleta mică ce va apărea sub "Culori personalizate (Custom Colors)".




Imaginea pentru Culoarea de Fundal. Permite alegerea unei culori pentru fundal. Lucrul cu această iconiţă este similar cu cel pentru textul culorii (paleta mică şi cea mare).



Imaginea Hyperlink. Permite introducerea de URL-uri pe o pagină. Când daţi click pe aceasta veţi vedea o căsuţă de dialog cu mai mulţi parametri.



Iconiţa Imagine. Vă permite să introduceţi imagini. Când daţi click pe ea veţi putea vedea o căsuţă de dialog cu mai mulţi parametri.



În linia superioară, puteţi selecta o imagine din cadrul Managerului de Fişiere. Dacă o imagine este pe calculatorul dvs sau din alte surse, ar trebui să o încărcaţi mai întâi cu ajutorul Managerului de Fişiere. Al doilea câmp este pentru numele ce va servi ca un tag pentru imagine. În a treia linie, puteţi alege tipul alineatului pentru imagine.



Varianta aleasă este afişată în partea de jos a imaginii. Butonul “Border” vă permite să selectaţi marginile pentru o imagine (tipul, grosimea, culoarea).



În căsuţa de dialog, veţi putea, de asemenea, specifica dimensiunile imaginii şi liniile în pixeli. Un exemplu pentru valorile specificate vor fi afişate în partea de jos a căsuţei.



Imaginea Flash. Permite introducerea animaţiei flash. Când daţi click pe aceasta, veţi putea vedea o căsuţă de dialog ce cuprinde anumiţi parametri.



Imaginea este similară cu cea pentru introducerea unei imagini. Specificaţi un fişier din Managerul de Fişiere, culoarea fundalului (prin intermediul paletelor), dimensiunile fişierului, calitatea redării, alineatul şi bucla (dacă să se repete animaţia sau nu).



Imaginea tabel. Permite inserarea unui tabel. Când daţi click pe imagine, veţi vedea o variantă simplă pentru crearea tabelului.



Selectaţi numărul de coloane şi rânduri cu ajutorul mouse-ului şi daţi click pentru a confirma alegerea dvs. Pentru a crea un tabel mai complex, daţi click pe “Advanced”.



Va apărea o nouă fereastră de dialog, unde veţi putea alege numărul de rânduri, coloane, distanţa dintre celule, marginile, sau puteţi uni (împărţi) coloanele sau rândurile.



Imaginea pentru modificarea tabelului. Permite modificarea unui tabel existent. Daţi click pe aceasta şi selectaţi ce doriţi să modificaţi – celulele sau tabelul.



Căsuţa de dialog Dimensiunea Tabelului vă permite să introduceţi, să uniţi şi să ştergeţi rânduri şi celule, pentru un tabel existent. O celulă cu un cursor în ea va suferi modificări.



Căsuţa de dialog Modificare Tabel are trei tab-uri:







În tab-ul AutoFit puteţi specifica dimensiunile unui table.
AutoFit pentru conţinut – înălţimea şi lăţimea sunt egale cu înălţimea şi lăţimea textului.
Înălţime şi lăţime fixă – stabileşte valorile în pixeli.
AutoFit pentru fereastră – înălţimea şi lăţimea unui tabel sunt egale cu cele ale ferestrei Editorului Vizual.

În tab-ul Proprietăţi puteţi stabili alineatul, marginile, conturul şi fundalul unui tabel.

Căsuţa de dialog Modifică celula este aproape aceeaşi şi are aceeaşi parametri.

P.S. Puteţi şterge o celulă sau un tabel dând click pe X-ul situat pe liniile tabelului.



În tab-ul Stil puteţi introduce caracteristici suplimentare pentru tabel, utilizând limbajul CSS.



Imaginea Omega. Permite introducerea caracterelor speciale, ex: ©, £ etc. Când daţi click pe imagine, veţi vedea o listă de caractere şi un câmp, unde apare codul caracterului selectat. Pentru a alege un caracter, daţi click pe acesta.





Imaginea Linie. Permite introducerea unei linii, ce corespunde tag-ului hr.





Imaginea X. Permite ştergerea întregului conţinut de pe pagină. Când daţi click pe aceasta, sistemul vă va solicita confirmarea.



Imaginea cu radiera. Permite ştergerea formatărilor. Formatarea este un proces de modificare a modului de afişare a textului pentru scopuri diferite, ex: modificarea culorii, a font-ului, alineatul, etc. Selectarea textului formatat şi utilizarea butonului Radiera va aduce textul la starea nemodificată (Verdana, negru, dimensiune 8, alineat stânga).



Imaginea HTML. Permite modificarea codului HTML într-o fereastră separată.

Instrumentele din cadrul barei de mai jos

Imaginea Stiluri&Formatare. Cuprinde o listă rulantă:



Lucrul cu textul, paragraful, listele – este asemănător cu lucrul prin intermediul Microsoft Word. Căsuţa Formatare are aproximativ aceeaşi parametri ca instrumentul Modificare Tabel, descris mai sus. Instrumentul 'Personalizare CSS' permite introducerea caracteristicilor CSS într-o nouă fereastră.



Panoul pentru formatarea textului este similar cu cel din cadrul Microsoft Word. Include (de la stânga la dreapta): lucrul cu un paragraf, variante de font, dimensiune, îngroşarea textului, inclinarea textului, alineat dreapta, lista numerotată, lista cu buline, aliniere dreapta, aliniere stânga.

Good things come to those who wait!